28.10.12

НиштожностКолку сме само
смешни и ниски,
сметајќи се себе до Бога блиски
со равенка тргаме во потрага дрска,
за смислата наша
да најдеме врска.
Време ни мине во кавги дневни;
завист,
љубомора,
на сите сме гневни,
богатство земно во нашите сништа,
пари и злато
душа ни ништат.
Сите сме само ко животни исти,
немилосрдни убијци
живи егоисти!
Страсти ниски во нас се кријат,
тлеат и чекаат момент да звријат .
Сознание тешко од нив нè двои,
секој од нас часови си брои.
Утеха бараме во среќата вечна,
за животот,
за смртта конечна.
И како што полека одминува време,
си паѓа од срце тешкото бреме,
како куче на патот згазено тажно,
и јас ќе бидам утре,
ништо не е важно...

20.9.12

тишина

Молчам... оти ако зборувам - ќе пукнам.
Ќе пукнам како балонче од сапуница, без звук и последица.
Ќе пукнам како мраз во чаша жежок чај, како камче од запалка што лета во непознат правец, како јајце невнимателно носено, како гума на нечиј велосипед...
Ќе пукнам, без никого да засегнам, без никој да види и чуе.
Ќе пукнам внатре... и ќе си молчам.


17.3.12

АрхитектиИзгледа дека иднината е во аудио-видеото, пишаниот збор веќе не проаѓа :)

Архитекти
Изгледа дека иднината е во аудио-видеото, пишаниот збор веќе не проаѓа :)

16.2.12

Ново јубилејче

Ако сама не си ги прославувам, никој нема да ми ги прослави моите јубилејчиња.
Жал ми е што речиси целосно си го запоставив овој блог заради полесната комуникација на фејсбук, полесното прикачување фотографии таму, заради секојдневните работни обврски во кои заглавив и заради „стручниот“ блог кој оваа година ќе го завршам и чие јубилејче сега го прославувам.
Значи таму, на: Македонски јазик и литература, како блог на кој ги има речиси сите содржини од наставата по македонски јазик и литература за средно стручно образование, денес го дочекав милиончето. 1 000 000 посетители за блог и не е така малку за година и три месеци. Очигледно е дека тоа им е потребно на нашите ученици. Се што им треба да си го најдат на интернет и да не ги отвараат учебниците. Затоа учебниците користени веќе три години останаа нови :)