12.8.11

Туризмот на Македонците

Фала богу што во последно време се вложува за привлекување на туристите во Македонија. Конечно, некои археолошки локалитети се уредија, Охрид го потсредија, Скопје има што да понуди, помалите гратчиња си прават свои стратегии за привлекување луѓе - и се на се, многу подобро е од порано.
Ама Македонците си се исти...
Ќе се подмочавме од среќа нашите нељубени соседи да ни доаѓаа во посета остварувајќи некаков реципроцитет...

100 милиони евра потрошиле Македонците во Грција

12.08.2011 - 17:03 
Сепак Грција и ова лето е најатрактивна дестинација за македонските туристи.
Според статистиката на МВР, македонско - грчката граница само во изминатите два месеци ја минале 400.000 македонски државјани.
176 илјади во јуни и 230 илјади во јули.
Ако се земе в предвид дека просечен македонски турист за 10-дневен одмор троши по 300 евра, Македонците кај јужниот сосед летово оставиле над 100 милиони евра.
(веста си е од тука: http://www.time.mk/read/7229c3bb7e/c08a1594cf/index.html.)
Само 100 милиони евра - па што е тоа за нас?

2.8.11

Пивофестот во Прилеп


Откако лани бев на Пивофестот во Прилеп решив повеќе да не го промашувам. Супер е. Многу опуштено, широко, средено, баш екстра. Оваа година малку и снимав за да си ја испробам камерата. Малку ми се тресат рацете, ама тешкичка е кога се држи високо крената, над главите на публиката. Ова ми е и прва снимка што ја ставам на youtube... па и не е така лошо :)