12.8.11

Туризмот на Македонците

Фала богу што во последно време се вложува за привлекување на туристите во Македонија. Конечно, некои археолошки локалитети се уредија, Охрид го потсредија, Скопје има што да понуди, помалите гратчиња си прават свои стратегии за привлекување луѓе - и се на се, многу подобро е од порано.
Ама Македонците си се исти...
Ќе се подмочавме од среќа нашите нељубени соседи да ни доаѓаа во посета остварувајќи некаков реципроцитет...

100 милиони евра потрошиле Македонците во Грција

12.08.2011 - 17:03 
Сепак Грција и ова лето е најатрактивна дестинација за македонските туристи.
Според статистиката на МВР, македонско - грчката граница само во изминатите два месеци ја минале 400.000 македонски државјани.
176 илјади во јуни и 230 илјади во јули.
Ако се земе в предвид дека просечен македонски турист за 10-дневен одмор троши по 300 евра, Македонците кај јужниот сосед летово оставиле над 100 милиони евра.
(веста си е од тука: http://www.time.mk/read/7229c3bb7e/c08a1594cf/index.html.)
Само 100 милиони евра - па што е тоа за нас?

2 comments:

 1. Бројката од 400.000 македонски државјани кои заминале на одмор само во Грција за само два месеца е многу сомнителна. Дури и премногу.

  А и да е вистина, зарем тоа не се 200.000 парови? Па секој пар по 300 евра - 60 милиони евра?

  Дали се тоа само туристи, или и берачи на портокали има меѓу нив? Па место да оставаат пари во Грција од таму плата носат назад?

  Плус, тоа „минале граница“ дали се брои и кога се враќаат назад, па едно патување има две минувања на граница?

  Многу прашања, многу сомнежи...

  ReplyDelete
 2. Не знам дали се точни бројките, ама знам дека сите мои пријатели беа во Грција на одмор...

  ReplyDelete