23.9.09

Во Прилеп на екскурзија

Учениците од трета година се подготвуваат за повеќедневната екскурзија. Секоја година во ова време имаме проблеми со изборот на местото каде ќе се оди.
Од желбата за престиж тие посакуваат да одат во некој европски центар како: Будимпешта, Виена, Рим, Париз итн. Еден од аргументите за посета на далечните градови е тоа дека ова им е единствена шанса и дека тешко во животот ќе се одлучат да одат - „таму некаде“.
Водена веројатно од истите побуди и јас во минатото шетав низ Европа и светот. Но, само пред некоја година сфатив дека не сум си ја прошетала мојата Македонија.
И така, сум била во Њу Јорк, Париз, Минхен, Будимпешта, Виена, Истанбул итн., но оваа година за првпат бев во Прилеп. Патот никогаш не ме водел натаму, па затоа една сабота отидов само да го видам.
Патем, го посетив и Стоби кое сум го видела последен пат кога не носеа на екскурзија од основно. Бев изненадена што влезот беше слободен, зашто секаде во светот влезниците за ваквите места се над 8 евра.

За да не се повторувам, фотографиите од Стоби погледнете ги на овој претходен пост.
Од таму фатив право за Прилеп.
Ме изненади убавината и чистотата на градот.
Прилеп - Prilep
Прилеп - Prilep
Средената стара чаршија,

Прилеп - Prilep

убаво уредениот центар со зеленило и фонтани,


Прилеп - Prilep
Прилеп - Prilep
Прилеп - Prilep
со почит кон личностите од минатото,


Прилеп - Prilep

Прилеп - Prilep
и од приказните (Итар Пејо),


Прилеп - Prilep
со Саат кулата,

Прилеп - Prilep
и со тутунот кој се сушеше во сите дворови и на сите улици.

Прилеп - Prilep
Но она што навистина ме фасцинираше во Прилеп беа Марковите кули.
Всушност целиот рид што се издига над Прилеп ме остави без здив.
На периферијата од градот куќите се граничат со необичните карпи (камења) и со стари ѕидини на подножјето од ридот.
Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep
Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep
На патот кон кулите ве дочекува мегалитот кој станал обележје на Прилеп наречен „Слонче“.

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

Качувајќи се по ридот, од другата страна ве дочекува нестварна глетка. Ридови и природа како во филмот „Господар на прстените“.


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep
Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

а надолу широкото Прилепско Поле...


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep


Нагоре по ридот, почна да се наѕира врвот и крстот...

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

А кога ќе влезете низ портата на стариот град ве дочекува нова широчина и убавина...Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep
Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilepи кули изѕидани врз огромни мегалити...
Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

на кои како да им отпаднал стариот малтер...

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

Во еден момент имав чувство како да сум во Дизниленд...

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep

со приказната за копитата на Шарец врежани во камен.


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep
И сосема на врвот, прекрасна глетка...


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep


Маркови кули Прилеп - Markovi kuli Prilep
П.С.
Посветено на Каролина прилепчанката, која не ми кажала дека потекнува од крај со ваква убавина.

22.9.09

Бајрам

Во нашето училиште традиционално професорите Албанци честат баклава за Бајрам.
И оваа година тепсијата беше полна, а нашите домаќини од срце им делеа на сите.

Уште еднаш, честит нека ви е Бајрам, и за многу години.

19.9.09

Ислам

Во Македонија има две доминантни религии: христијанство и ислам. Од населението околу 33% се со исламска вероисповед -муслимани (Албанци, Македонци, Турци, Роми итн.).

Зборот ИСЛАМ значи „предавање, покорување“ на Бог. Муслиманите веруваат дека Бог ја предал својата Божја реч преку неколку пророци, а последниот од нив е Мухамед. Тој во Коранот ја пренел Алаховата реч.
Првата сура од Коранот, рачно напишана.Петте столба на Исламот се:
1. Шехадет (Сведочење)
Оној кој верува во двете сведоштва:

Нема друго божество достојно за обожување освен Алах и
Мухамед е Божјиот пратеник,
се смета за муслиман.

2. Намаз (молитва)

Најбитен елемент по влегувањето во Исламот е молитвата.


3. Пост


Третиот важен столб е постењето на Месецот Рамазан.


4. Зекат


Сите муслимани кои имаат определено богатсво (над основното за живот) се задолжуваат да делат дел ( 2.5% ) од своето богатство на сиромашните.

5. АџилакОние кои имаат богатство да го сторат тоа, задолжени се да одат да го посетат Каба (најсветото место кое се наоѓа во Мека) во определеното време за молење.

Бидејќи денес завршува Рамазанскиот месец, мало објаснување за оние кои не знаат што е тоа:

Во месецот Рамазан почнала објавата на Коранот како Алахова реч и патоказ на човештвото.

Постот е воспитно исламско средство кое го учи човекот да се совлада себеси и своите зли наклоности, кој развива сомилост и дарежливост, учи на храброст и издржливост.
Дефиниција на постот гласи: Воздржување од јадење, пиење, пушење, интимен однос од пред зора па сè до заоѓање на сонцето, со цел постигнување на Алахово задоволство и награда.
Да сте здрави и живи, среќни и духовно богати!
На сите муслимани им го честитаме Бајрам!
17.9.09

За време на распустот

Кога почна летниот распуст, кога сите професори си отидоа на годишен одмор, некој остана во училиштето и одморот го поминуваше правејќи го ова:за да го добиеме ова:Потоа од ова:

преку ова:

па ова:да го добиеме ова:

Се надеваме дека сите ќе се потрудат што подолго да го зачуваат и одржуваат она што е обновено. Дека учениците нема веднаш сè да испокршат и испошкртаат, а дека наставниците ќе водат повеќе грижа.