8.9.09

Пела - уште една македонска судбина

Пела е престолнината на Античкото Македонско Царство. Таму се родени најголемите македонски кралеви - Филип (382 г.п.н.е.) и Александар Македонски (365 г.п.н.е.).


Повеќе од два милениума подоцна (1874 г.) во Пела, која во византиско време била преименувана во Постол, е роден најголемиот македонист, создавачот на основата на македонскиот литературен јазик, Крсте Петков Мисирков.


И, не само тоа, туку и во негова нива е пронајден античкиот град Пела.

No comments:

Post a Comment