14.11.13

Литература и бројност на видовите птици во МакедонијаВо Македонија нема многу литература за птиците (освен скудна стручна литература на ПМФ), нема книги, нема прирачници (освен мал прирачник, што никаде не можам да го најдам), нема водичи. Благодарение на мојата речиси едногодишна работа, сега барем на Википедија има статии за сите видови птици застапени во Македонија. (За да го видите списокот - кликнете на врската; а таму за секој вид има посебна статија).
Потоа, сретнав некои информации за полупропаднати (за друго потрошени пари) проекти, некои наметнати анализи, ама сè е тоа малку, сè е пак, онака, како што мразам - со себепонижување.
Еве, конкретно - многу се израдував кога видов дека постои некаква литература за СОСТОЈБАТА СО ПТИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА (2012), и се надевав дека таму ќе најдам патоказ во моето птичарење. Читам вовед, традиција, историјат, каде во минатото се присутни птиците  - добро, супер вовед; читам понатаму - абеее, ...Македонија не може да се споредува со соседните ПОДОБРИ држави, таму има птици, бла, бла, кај нас нема толку, ние не можеме, ние не знаеме... - и следува разочарувањето. Како бе? Зошто? Во што тоа сме полоши? (во мрзата изгледа, и во комплексот на помала вредност, во грабежот на странските средства, во негрижата). А податокот од таа „стручна анализа“ воопшто не е точен!!! Ниту имаме помалку, ниту сме за сожалување!

Преспанско Езеро
 Во Македонија има околу 330 (според некои извори 328, 329, според други 332) вида птици. Во Европа има вкупно 514 вида. Значи, кај нас од вкупниот европски број има околу 64% видови птици. Што е најинтересно, во областа на Преспанското Езеро, кај резерватот Езерани се регистрирани 216 вида, што претставува над 66% на национално ниво, односно околу 50% на европско ниво. (Податоците се земени од студијата за заштитеното подрачје Езерани, декември 2009, каде може да го погледнете и списокот на видови птици во таа област.)
И ова е малку? И ова е за понижување? За давање предност на соседните држави? Воопшто не!

Не постои птичар во светот кој не би сакал да дојде на такво место каде би можел одеднаш да види барем 100 вида птици, а не пак, 216! Нашево место е идеално, само кога не би нè мрзело да направиме нешто, кога не би се справувале со оправданието дека „локалното население пружало отпор“ и слични глупости. Во врска со локалното население, секој пружа отпор кога треба да направи нешто ново. Но, ако им се објасни дека од тоа ќе имаат профит, дека покрај обичното птичарење тие луѓе ќе престојуваат, јадат, гледаат и уживаат, а со тоа и ќе трошат пари, зошто не би прифатиле? Покрај тоа, нивната животна средина ќе остане иста - најприродна што може, нивните ниви ќе си ги обработуваат како дотогаш, овоштарниците, исто така. Ништо особено не треба да се менува. Напротив. Треба само да се обезбедат основни услови за престој, што некој може да го искористи за заработка. Запуштените хотели, одморалишта и кампови може да се обноват, и туризмот на Преспанското Езеро повторно да заживее. 
На плажата во кампот кај Отешево
Иако е јасно дека за туризам не може да се споредуваме со Турција, сепак, еве за паралела и илустрација: на езерото Куш (Птичје Езеро), во западна Турција, Турците обезбедиле услови, ги ангажирале поголемиот дел од 127 агнеции кои нудат тури за птичарење, и годишно тие птичари, таму, трошат над 1.000.000 евра. А бројката на видовите птици и не е драстично поголема од кај нас. Има околу 270 вида.
Но, сето тоа, бара некој да се потруди, да се направи стратегија на државно ниво, да се стане членка на Рамсарската конвенција (тука може да видите за српското учество), да се престане со плачење и жалење - и да се направи нешто! Па макар тоа првично да биде многу малку, индивидуално и ентузијастички. Ама само нека биде...

Странците, односно птичарите, поконкретно, не е дека не знаат какви птици има во околината на Преспанското Езеро. Тие самите си доаѓаат, без учество на агенции. Но, зошто ние малку да не се потрудиме и да им го разубавиме престојот, а не да мораат да се сместуваат во кампот кој е во очајна состојба или во околните објекти кои, исто така, не нудат удобност?

1 comment:

  1. Ti go preporačuvam sledniot web site http://www.exploringmacedonia.com/, mi se čini deka tie prilično rabotat na slučajot ;), i verovam deka dobro bi im došla i sorabotka na takvi kako tebe.Na takov vid turizam dosta se raboti i vo Nacionalniot park Jasen, što go vodi Miša.Možebi samo premalku se reklamiraat doma. Pozdrav, neznaev deka pišuvaš blogovi, Ke te sledam :))))

    ReplyDelete