20.5.09

Хуманитарни хепенинзи

Во ГУЦ, покрај денешната хуманитарна претстава, оваа година се случија и два хуманитарни хепенинзи. Првиот беше пред Осми март (Осмомартовски базар), а вториот пред Велигден (Предвелигденски хепенинг).

ОСМОМАРТОВСКИ БАЗАР

За седми март (кога беше предвиден нашиот базар) најавуваа лошо време, дожд и студ.Стопати се премислувавме каде да ги наместиме тезгите: во дворот или некаде внатре. Еден час пред почетокот сепак решивме да бидеме надвор. Затоа беше неопходна итна акција. Чистење, средување, местење на тезгите,

китење,


местење на нашиот редовен хуманитарен ди-џеј,и, забавата можеше да почне...
Нашите водители ги најавуваа ѕвездите што ни беа гости,


маникенките кои го презентираа накитот изработен од учениците, а наменет за хуманитарна продажба,

и нашите најголеми ѕвезди, победниците во својата категорија на Струмичкиот карневал,кои се сликаа со професорката која им ги соши костумите.


По целата претстава следуваше главната поента на овој базар, хуманитарната продажба на накит

и макети изработени од учениците.

ПРЕДВЕЛИГДЕНСКИ ХЕПЕНИНГ
Пред големиот христијански празник, направивме уште еден хуманитарен хепенинг. Овој беше малку „похранлив“ и повкусен.
Професорките, мајките и бабите направиле прекрасни пити, колачиња и шарени јајца за да им помогнат на оние на кои најмногу им треба.
Местото на случување беше исто, но времето поубаво, сончево и веќе раззеленето.На почетокот највоодушевени беа учениците од муслиманска вероисповед кои со насмевка ги сликаа сите шарени производи,

а професорите ги купуваа...

ни ученичките од христијанската вероисповед не беа имуни на сликање.

Дојдоа многу хумани луѓе кои ги купија речиси сите прекрасни работи.


На крајот, нашата драмска секција изведе две сцени од претставата „Шмизла“ која денес ќе биде прикажана во МКЦ и повторно хуманитарно.


Средствата од двата хепенинга беа наменети за операции на две дечиња, а средствата од претставата ќе бидат наменети за децата од СОС Детското село.


No comments:

Post a Comment