8.6.09

Отворен ден

Во дворот на нашето училиште денес (8. 6. 09) имаше Отворен ден. Се претставуваа струките кои ги има кај нас, вештините на нашите ученици, а сето тоа проследено со забавна програма.
Во Македонија не се масовно посетени ваквите настани иако ова е убава прилика идните ученици да се запознаат со средината во која ќе учат и созреваат.
За жал, предрасудите и „градските муабети“ го ставаат нашето училиште на место кое нас не навредува од проста причина што не е соодветно.
Откако во второто полугодие се активиравме и се појавувавме на сите можни настани ме навредуваа комплиментите што сите ни ги даваа: „Колку убави и паметни деца сте имале во ГУЦ“ (а што си мислеа луѓево?)

Овие убави девојки денес ги презентираа гимназиските подрачја и активностите што се случуваа изминатава учебна година.
Професорката Жанета го реконструираше штандот од МАССУМ (и им покажуваше на учениците како се прави тоа, додека тие „си ги клатеа нозете“)Дарко демонстрираше како се прават конструкции од гипс картон (Кнауф).Градежните струки се претставија со свои штандови.
Геодетите со своите скапи инструменти за мерење...


и проектите кои ги исцртуваат...Архитектите на својот штанд ги претставија макетите изработени од учениците,
со проектите

нацртани од нашите уметнички души...кои фотографираат, пеат, свират, сликаат и прават мозаици кои денес за првпат ги изложивме...градежните техничари со мостовите, тунелите, патиштата...(кои го уредија и мултимедијалниот штанд)


Директорката ги поздрави присутните и ги повика осмоодделенците да не се двоумат и да се запишат во нашето училиште каде освен на наставата, особено внимание им се посветува на воннаставните активности и на откривање на талентите кои ги поддржуваме.За тоа време професорите плескајќи и на директорката се криеја од силното сонце под сенките на големите дрвја.


А бендот се собираше во другиот агол на дворот...
Од забавниот дел, први беа „Коза и Ѕвер“ од претставата „Шмизла“ кои во слободна верзија одглумија една сцена.

Со нас, на овој убав настан, беа и нашите поддржувачи...иНа крај, нашиот бенд направи цел концерт...Концертот го привлече вниманието на оние кои требаше да дојдат уште на почетокот...
(осмоодделенците кои влегуваат - во позадина).Овој Отворен ден им беше посветен на учениците кои треба да се запишуваат во средно училиште, но испадна добар и како ден за најава на летниот распуст кој сите со нетрпение го очекуваме.No comments:

Post a Comment