23.6.09

Во Детско село

СОС Детското село во Скопје прославуваше 60 години од создавањето на првото детско село во светот (во Австрија).

Ние ја искористивме оваа пригода да ги однесеме подароците за нашите пријателчиња.


Прославата ја отвори директорката на селото, Виолета Георгиевска која им подели Благодарници на сите помагатели и донатори.
Примајќи ја Благодарницата, нашата директорка ги поздрави дечињата, ги покани да го продолжат образованието кај нас, каде ќе се грижиме за нив како за свои деца (што е карактеристика на нашето училиште) и нагласи дека нашето училиште е првото од Македонија кое влезе во Проектот за мир преку италијанските училишта.

Додека директорките се на бина, помошниците будно ги следат сите работи. Јуле (пом. дир. на Детско село) меѓу луѓето, јас (пом.дир. на ГУЦ) зад фото-апаратот (и зад компјутерот).


Еве го и Стево (со диреторката) кој ја направи претставата „Шмизла“ од која собравме средства за купување на подароците.

Убаво место, убави луѓе...
убави деца...

кои не се само „некои деца“, туку имаат свои имиња, свое детство кое треба да биде среќно...На приредбата имаше вистински танчерски таленти. Браво!

И на крајот, гости беа близнаците Некст тајм.
кои беа вистинско задоволство за дечињата, но и за возрасните...


Колку би било убаво да има повеќе вакви села во Македонија и сите наши дечиња да имаат свој дом.
Не можев да одолеам и пред да си одиме морав да ѕирнам преку оградата во неолитското село „Тумба Маџари“ (каде ја пронајдоа убавата Голема мајка)... и ги видов работниците кои подготвуваат нова куќарка.

П.С. Еве врска со написот во весникот „Вечер“ на истата тема (и со слика од нас).

2 comments:

  1. Браво за хуманоста,човечноста,насмевката и ведрината што им ја подаривте на овие дечиња.А да,браво и за подароците.

    ReplyDelete
  2. Eeeeee treba da ima poveke vaka humani lica koi ke odat ke gi raduvaat tie decinja, kako deckive od Next Time..sekoja cest za niv..

    ReplyDelete