5.6.10

„Наше“ убаво Скопје

Вечерашното случување во Старата скопска чаршија, како и планот за правење градска плажа, ме потсетува на неубави работи. Ме потсетува на тоа колку ние  сме си плашливи и претолерантни Македончиња.
Зошто да ја реоткриваме Чаршијата? Зашто од пусти страв со години никој не одеше таму!
Вистинските газди во Македонија си ја присвоија, си ја албанизираа, си ја преправија по свое. Жално, жално.
Истото се случува и со најубавиот дел од Македонија - западниот, со децении наназад, а ние си молчиме, се повлекуваме, се иселуваме. Тоа е.
А, за градската плажа, ок е. Нека се прави, зошто да не? Ама зошто никој не го спомнува Сарај? Поубаво место во самото Скопје, за одмор и рекреација, од тоа нема.
Состав на Вардар и Треска
Состав на Вардар и Треска

На составот од Вардар и Треска, (видете на сликата кога се спојуваат како течат двете реки неизмешани) преубава природа, релативно средено - ама, повторно речиси никој не оди. И тоа го отстапивме? Се откажавме? Зошто, бе, зошто?

No comments:

Post a Comment