11.6.10

Распуст

Лош период, мноооогу работа, многу обврски, малку време за себе, а уште помалку за опуштање, гледање телевизија или пишување постови. Баш ме нервира општоприфатеното сфаќање дека професорите се на одмор (распуст) 3 месеца. Навистина, учебната (наставната) година заврши, но здодевната работа допрва почнува. Совети кои траат по 5-6 саати, консултации и дополнителни часови за испити, подготовки за матура, патем, утре се полага македонски, па пак сме на работа, завршен испит, прегледување, пишување главни книги, свидетелства, уписи, пописи, средување, реновирање и што уште не. Последниве години, откако ја воведоа матурата немаме одмор ни колку што законски ни следува, а камоли 3 месеца.
Единственото добро сега е тоа што малку повеќе се гледаме со колегите (зашто инаку од час на час се случува воопшто да не се видиме), па може да се испие и понекое кафе без паника дека ѕвони. Во внатрешниот ни двор, тоа може да изгледа дури идилично. Ама, професоркиве и додека пијат кафе, работат.
 Нема врска, не се жалам, само кажувам како стојат работите и дека можеби не е лошо некои стереотипи за работното време на професорите да се сменат.

No comments:

Post a Comment