10.10.10

Патување низ Македонија - Црквите и манастирите во Охрид

Да се пишува за охридските цркви е преголем потфат. Неколку дена заглавив со ова... од каде да почнам и каде да завршам... да не го натрупам со многу текст и многу слики - ама не успеав. Ова е најкратката верзија...
За Охрид велат дека е втор Ерусалим, по бројноста на црквите и манастирите и воопшто светите места. Интересна е приказната дека во Охрид и околината имало 365 цркви - за секој ден во годината по една... Сега не се толку, ама ги има во голем број...
Катедралната црква Св. Софија што се наоѓа на подножјето на охридскиот рид е изградена врз темели на ранохристијанска базилика. Иако неколкупати горена (со исцрнети надворешни ѕидови), сепак, во неа се зачувани најстарите фрески сликани во периодот од 11. до 14. век. Катедралата неколкупати ја менувала својата намена - била повеќевековна соборна црква на Охридската архиепископија, потоа била претворена во џамија, па во магацин, па повторно црква. 
Во црквата исклучително место заземаат фреските од 11. век во олтарниот простор каде е насликана галерија портрети на цариградски, антиохиски и ерусалимски патријарси, архиепископи и епископи. На јужниот ѕид на ѓаконикот се наоѓаат првите портрети на  творците на словенската писменост - св. Кирил (Константин Филозоф) и св. Климент Охридски.
Акустиката во црквата е навистина нешто особено, па затоа таму се одржуваат концерти во текот на Охридското лето, а и на други начини има обиди за промоција на ова наше големо културно наследство.
Св. Софија Охрид - St. Sofija Ohrid


Св. Софија Охрид - St. Sofija Ohrid

Св. Софија Охрид - St. Sofija Ohrid
Св. Софија Охрид - St. Sofija Ohrid

Едно од најсветите места во Охридско е манастирскиот комплекс Св. Наум - односно, така би требало да биде.
Сегашната црква Св. архангели Михаил и Гаврил е изградена врз темелите на старата црква од 9. век на Св. Наум Чудотворец, во 16. - 17. век. Во 1799 година бил изграден Наумовиот гроб, а од 1800 до 1806 година бил насликан живописот во централниот дел на црквата и во припратата кај Наумовиот гроб.
Иконостасот во црквата е изработен 1711 година во плитка, стилизирана резба во дрво. 

Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid
Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid
Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid
За жал, мене ова место ми се виде уништено од туристите. Надворешно се изгледа фино, средено, дотерано, неуништено - баш репрезентативно - но, никаде немаше ниту еден монах, никаде мир - само полуголи луѓе кои од плажа дошле тука да ѕирнат што има интересно. А и „домашните“ се прилагодиле на ваквата состојба - наплатуваат влезница за црквата, проспектите од 10 ливчиња ги продаваат по 200 денари, конаците станале кафеана и хотел - и затоа, веќе ништо свето не зрачи од ова место. (Единствено кај гробот на Наум имаше останато делче од почитта што треба да се оддава на оваа убавина.) Во централниот дел на црквата ми се згади од потписите на некој Ќани (или слично) врз малтерот...
Само влегов и излегов внатре - без чувства, без воодушевување - само со згрозеност...и ужасна тага.

Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid

Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid

Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid

Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid

Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid


Св. Наум Охрид - St. Naum Ohrid
Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid
 Црквата Св. Јован Канео се наоѓа на најубавото место во Охрид и ја има на сите разгледници :)
И бидејќи има напишано толку многу за неа - глупаво е да се повторувам...
Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid


Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid

Св. Јован Канео Охрид - Kaneo Ohrid
Плаошник Охрид - Plaosnik Ohrid
Над Канео - на пространата висорамнинка (Плаошник) се наоѓа новореконструираната прекрасна црква Св. Климент и Пантелејмон. Таму се наоѓаат моштите на Св. Климент.
Плаошник Охрид - Plaosnik Ohrid
Св. Климент и Пантелејмон Плаошник Охрид

Св. Климент и Пантелејмон Плаошник Охрид

Св. Климент и Пантелејмон Плаошник Охрид

Св. Климент и Пантелејмон Плаошник Охрид

Св. Климент и Пантелејмон Плаошник Охрид
Св. Климент и Пантелејмон Плаошник Охрид

No comments:

Post a Comment