23.12.09

Ќе исчезнеме како Маите и Ацтеките?

Одамна не сум слушнала нешто пострашно и понавредливо (извор).
Навредливо - затоа што доаѓа од устата на еден висок бугарски политичар (запален антимакедонист, кој често јг за Македонија), а страшно - затоа што го разбирам како закана.
Ацтеките и Маите се насилно уништени и истребени со шпанската колонизација.
Значи ли тоа дека Бугарија ни се заканува дека ќе не истреби и уништи?
Има само една мала утеха - сепак не се сосема уништени, има околу 2000000 Ацтеки и 6000000 Маи кои живеат во средна и јужна Америка. Навистина немаат свои држави, но тие се уште постојат, а дел од нив ја чуваат и старата традиција и обичаи.
Не исчезнува и не се уништува толку лесно еден народ господине бугарски министре со ресор и единствена задача - требење на Македонците!

No comments:

Post a Comment