16.9.10

Патување низ Македонија - Река (Св. Јован Бигорски)

(Фотографиите може да ги видите во поголема варијанта ако кликнете на нив)

На истиот тој пат, од Маврово кон Дебар, крај реката Радика вкопани во планините се наоѓаат реканските села – Жировница, Ростуша, Велебрдо, Битуше, Јанче, Аџиевци, Присојница и други. Села, сите со свои приказни и убавини, населени претежно со Македонци – муслимани. 
Поглед кон Велебрдо од Бигорски

Во близина на селото Ростуша се наоѓаат две убавини кои не смает да не се видат. Тоа се манастирот Св. Јован Бигорски и водопадот Дуф. 
Над Битуше, на планината Дешат се наоѓа и глацијалното езеро Локув, но тоа е за оние посетители кои имаат повеќе сила и воља, како и подготвеност да пешачат по планина.
Манастирот Св. Јован Бигорски е еден од најубавите на Балканот. Освен прекрасната природа која го опкружува, познат е по иконостасот изрезбан од дрво во периодот од 1829 до 1835 кој претставува вистинско ремек-дело. 
 (Некои фотографии се пред опожарувањето на манастирот)
Иако внатре е забрането да се фотографира, сепак слики од иконостасот може да се видат на повеќе страници.

No comments:

Post a Comment