26.9.10

Патување низ Македонија - Вевчани (доживување на селото)

Искрено, немам поим зошто Вевчани е село, а не град. Добро, има по некоја кокошка, теле и крава низ селото, но големината, асфалтираните улици, уреденоста, рестораните, училиштето со 300 ученика, го прават повеќе град од село. Всушност, јас веќе кажав - за мене Вевчани е држава!
Сместено на угорнина - се се движи нагоре или надолу.  Црквата и изворите се нагоре, а излезот - надолу...
Центарчето е модернизирано - со фонтана во која има пастрмки наместо златни рипки...
Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

веднаш до неа се остатоците од стариот храм на Св. Богородица и новиот амфитеатар...
Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

и кафеанче со ретко малтерисана куќа...
Вевчани  - Vevcani

Не знам зошто таму би ставале мазни бели фасади по куќите - кога убавината на селото е токму во тоа - неговата цигла боја од куќите, зелена, од бујната вегетација и сино-проѕирната, од водата...
Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani
 Прекрасен поглед од селото кон Струга и Охридското Езеро...

Вевчани  - Vevcani

По патот угоре, се наоѓа централниот христијански храм - Св. Недела, опкружен со шума од високи ели, со прекрасно уреден двор и влезница...
Вевчани  - Vevcani
Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani

Вевчани  - Vevcani
Вевчани  - Vevcani
Во селото, има мапа на она што вреди да се види, а и многу проспекти, мапи на селото, рекламни материјали... што на друго место не ги сретнав...
Вевчани  - Vevcani
Фала богу, имаше и продавница за сувенири - каде си купив пасош - кој на лице место ми го заверија (хаха) и други тракатанци кои ќе ме потсетуваат на убавото време поминато таму...
Вевчани  - Vevcani
Вевчани  - Vevcani
Секако, убаво е и да се седне на некое место и да се пробаат автентичните јадења, во автентичниот амбиент...

1 comment:

  1. По патот угоре, се наоѓа централниот христијански храм - Св. Никола, опкружен со шума од високи ели, со прекрасно уреден двор и влезница...

    ReplyDelete