26.9.10

Патување низ Македонија - Вевчани (валавица)

Очигледно е дека Вевчани ми оставило впечаток штом пишувам четири поста за него... ама најголем впечаток ми остави валавицата и тоа како дојдовме до неа. 
Дознавме дека во селото има некои воденици и валавици кои сè уште не се отворени и не знаевме како да дојдеме до нив и да ги видиме...
Шетајќи низ селото, моите деца најмногу беа изненадени од односот на селаните - иако туѓинци, тие кон нас се однесуваа пријатно, сите нè поздравуваа, ни кажуваа каде да одиме, од која вода да не пиеме и започнуваа разговор за сè и сешто. Така, бесцелно шетајќи во близина на цркавата Св. Недела нè достигнаа две жени. Нè поздравија и бидејќи малку поодевме заедно, едната почна да ни зборува: „Дали сакате да ве однесам да видите нешто многу убаво?“. Бидејќи немавме друга цел, јас и маж ми веднаш воодушевено прифативме...
Нè однесе кај неа дома, во прекрасно уредена куќа и двор - во преуредена валавица. Жената беше толку многу љубезна, ни раскажа сè, нè послужи со кафе, сок, пиво, колачиња, што на моите „градски“ деца не им се веруваше дека такво нешто постои... туѓинец да те повика дома на кафе...


Вевчани валавица - Vevcani

Вевчани валавица - Vevcani
Валавицата е всушност најстар вид перална со чиста вода. За перење не се користат никакви прашаци, туку само чистата вода од Вевчанските извори и нејзиниот притисок. По перењето, јамболиите и ќебињата се меки како да сте им ставиле омекнувач.
Вевчани валавица - Vevcani

Вевчани валавица - Vevcani

Вевчани валавица - Vevcani

Вевчани валавица - Vevcani

Вевчани валавица - Vevcani

Вевчани валавица - Vevcani

Домаќинот, наследник на традиционалниот занает - Марјан, ни покажа како се перат јамболиите....
Вевчани валавица - Vevcani

Вевчани валавица - Vevcani
 а потоа нè внесе во сè уште недовршената воденица, прекриена со стара пајажина...

Вевчани валавица - Vevcani

Вевчани воденица - Vevcani

Вевчани воденица - Vevcani

Вевчани воденица - Vevcani
а таму беше и стариот воденички камен кој го вградил во новиот под...
Вевчани воденица - Vevcani
Тука, сè се обиделе да зачуваат.. и малите долапчиња во ѕидовите...
Вевчани воденица - Vevcani
и целата традиција...
А реката, врви и шуми крај и во нивниот двор помагајќи им во замислата... да нè вратат во некое дамнешно време...
Вевчани  - Vevcani

Вевчани воденица - Vevcani

На крајот, поздрав до Марјан, се надевам дека набрзо ќе завршите сè, па ќе можеме да ви доаѓаме на посета со ученици...

No comments:

Post a Comment