20.3.10

Доста е!

Пренесено од постар блог:

Разгледувајќи го начинот на кој Бугарите си го објаснуваат потеклото на својот јазик, на својот народ ??? - сфаќам дека тие имаат голем проблем во своето СЕБЕПРОНАОЃАЊЕ!
Тие ги негираат Македонците за да си го докажат сопственото постоење. Многу слично како Грците. Значи, ако признаат дека тие биле окупатори на домородното македонско население за кое признаваат дека било помногубројно, кои се тогаш Бугарите? Затоа едноставно го преименуваат населението во Бугари - и ја завршуваат работата! За да биде нивната приказна пореална мора и домородниот јазик да го наречат старобугарски (иако нема логика).
Што е лошо и нереално во овие нивни приказни?
Одговорот е многу прост: НИЕ!
НИЕ -МАКЕДОНЦИТЕ!
И после толку векови на нивна негација, асимилација, притисок, сепак постоиме - НИЕ!
Кога не сте успеале додека во светот сè уште сè било матно, кога немало Обединети нации, кога немало Суд за човекови права, кога немало толку средства за брзо информирање - сега немате шанси!
НИЕ постоиме, а вие ќе мора да се помирите со тоа.
Како ќе се себепронајдете и себедокажете, како ќе си ја кроите вашата историја - тоа е ваш проблем. Светот не е слеп, ниту глув, ниту глуп. Вистината излегува на виделина и таа никогаш не може сосема да се закопа, запали и уништи!
Глупаво е што заведени од соседскиот начин, ние ја играме нивната игра и се обидуваме да докажеме дека постоиме. Се обидуваме да се одбраниме. Само плачеме и се жалиме над нашата судбина!
Доста е!
Навистина со векови се наѓаме во незавидна ситуација, но не мислите ли дека и ние по малку сме виновни?
Наместо да се гордееме со ова што сме, да направиме сè што може да ни напредува ова парче земја кое едвај сме го задржале - ние плачеме, се повлекуваме и само се жалиме!
Доста е!

9 comments:

 1. Hello!
  I am impressed :)... YOU rock'n'roll :). Good for YOU!

  But, please, be so kind - be just a little bit more careful when you write about us(with humble small letters) Bulgarians.

  I can hardly imagine that the heroes (seen as such by both YOU great ancient Macedonians and us humble Bulgarians) Cyril and Methodius would like both nations to use Latin signs "j" to write the word "language" - "јазик".

  Furthermore, if we have problems with our history, it is sometimes based on questions like this one - if Zar Samuil was Macedonian Zar, who was the Bulgarian neighbour Zar at the time...???
  Yes, we are even rude to ask, who were the rulers of those ancient people living in todays' FYROM, apart from Alexander the Great and Zar Samuil...we just compare with our short list of rulers (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Bulgarian_monarchs)

  To sum up...YOU can be proud of yourself and cherish your identity, but do not blame us - I respect YOU, but I love and believe in facts! If that is a problem, well, delighted to share it with my fellow Bulgarians!

  P.S. I could have written my opinion in Bulgarian (Cyrillic), but I suppose that both sides need to calm down and choose a more neutral way of communicating :). All the best!
  С уважение,
  Николай Нейчев

  ReplyDelete
 2. Бидејќи мислам дека многу добро си ги разбираме јазиците, нема потреба од употреба на новоимперијалистичкиот англиски...
  Не сакам да одговарам на вакви работи зашто ги сметам за провокација, ама не сакам ни да бидам толку невоспитана за да не го направам тоа.
  Во текстовите не ве обвинив вас - Бугарите за „нашите проблеми“, ниту пак ве навредив - како ти со почитта што ми ја правиш нарекувајќи ме ФИРОМ. Јас им се обраќам на МОИТЕ МАКЕДОНЦИ да престанат да ја играат вашата игра во која нема победници.
  И да ти одговорам, онака како што мислам јас - „Ј“ е латинско - па шо? Во историјата на еден јазик, правопис и азбука не е лошо да има промени и новитети кои ги бара новото време... Од старословенскиот јазик (или ако повеќе обичаш - „старобугарскиот“) до сега има многу промени, на пример, од 11 самогласки тогаш, во македонскиот денес се употребуваат 5. За почит кон Кирил и Методиј - требаше ли да ги имаме во азбуката сите и да се пишуваат баш така? Ниту во бугарската современа азбука буквите не се како на Кирил - па не гледам што воопшто полемизираме. Сепак, патем да спомнам - двогласките се одамна надмината работа - а вие се уште ги чувате - веројатно како доказ за вашата старост.
  А за Цар Самоил - во тоа време Бугарското Царство е сосема уништено - и кога нешто не постои, како да се има цар на тоа ништо?!? што е ставено под друга власт и со друг владетел?
  Поздрав, и верувај јас повеќе те почитувам отколку ти мене...

  ReplyDelete
 3. Здравей отново, Биляна!

  Взех си бележка и както виждаш не използвам империалистичния език :)...

  Не се считам за провокатор или за империалист, въпреки, че може би ни възпитават да мислим по този начин ( в училище ни преподават, че България някога е била на 3 морета...може би, за да не се срамуваме, че в днешно време сме незначителна, провинциална държавица, без особено значение и икономика, да не говорим за ширещите се престъпност и корупция...). Може би имаме проблем със себе си, дори комплекс за малоценност, но такъв съм забелязал и у други малки държави - Ирландия и Швейцария например.
  Това, което искам е що годе нормален диалог, без омраза и арогантност - извинявам се, ако коментарът ми е прозвучал така, поне ако взема предвид последното изречение от Твоя отговор.

  Виждам, че ФИРОМ се приема като обида и провокация, добре, ще пиша Македония, нямам проблем с това. Доколкото знам РБ беше от първите държави, които ви признаха като независима република, не съм чул РБ да се готви да окупира Македония, значи единственото, което дразни е историята, на която нито Ти, нито аз сме били свидетели, за да сме на 100% сигурни как точно е било. Но не мисля, че е проблем да дискутираме и да сравним гледните си точки.

  Пишеш, че по времето на Самуил, Българското царство е унищожено - от кого? От византийците или от македонците? И днешната столица София, по това време под македонска или византийска опека е била? Къде е описано това време, за да прочета и аз, ще ми е интересно.

  Второто, което отбелязох, беше въпроса за сравнението на листите на македонските и българските владетели - не си коментирала, ще се радвам, ако представиш своята гледна точка!

  Поздрави!
  Николай

  ReplyDelete
 4. Николај,
  мило ми е што не си провокатор ниту империјалист, па така ќе може да разговараме со мирни тонови.
  Благодарам што мојата татковина ја нарекуваш Македонија, тоа е и официјалната политика на Бугарија како што и самиот кажа.
  Со Бугарија Македонија има друг проблем (како што ти е познато) јазикот и делови од историјата.
  Во еден од моите постови веќе напишав, ама еве ќе повторам: има ли поголемо лицемерие од признавање на државата, но непризнавање на јазикот, а со тоа и на нацијата?!? Таму ги споредив новите држави кои се создадоа (како БиХ и Црна Гора)- со свои официјални јазици кои веќе се сметаат за посебни, а непризнавањето само од страна на Бугарија на македонскиот јазик за посебен (односно, сметајќи го за свој дијалект) е крајно провокаторски. На крајот од краиштата, сите словенски јазици во еден период биле ДИЈАЛЕКТИ кои со тек на време станале посебни јазици. Официјалното случување на ова (мекедонскиот јазик да добие своја нормирана форма) - било во веќе далечната 1944 година. ПА И ДА БИЛ, по 66 години македонскиот јазик веќе НЕ Е и историски не може да биде ничиј дијалект. (Ова е болната точка, па затоа се задржав на неа иако не бараше објаснување)http://217.16.70.245/?pBroj=815&stID=4824.
  Македонија е млада држава, премногу млада, едвај полнолетна - и уште многу време ќе ни треба да ја истражуваме историјата од наш аспект. Историјата е веќе напишана од победниците, но сепак и ние можеби имаме право да се пронајдеме во дел од неа. Сакам да кажам, дека во последниве години се појавија македонски историчари кои почнаа да пребаруваат по оригиналните документи, а не да ја препишуваат од некого сервираната приказна - и за да ве стигнеме во тоа, ќе ни треба време.
  Се уште е срамежливо и компромисно научното тврдење за Самоил, но за да видиш во што е разликата, секогаш погледнувај ги бугарската и македонскта варијанта на Википедија. Ние не бегаме од вашата приказна - таму е дадена и таа, но дадена е и македонската варијанта и нашите ставови по однос на прашањето. Мене лично, многу пологично ми звучи македонската варијанта (не дека сум толку субјективна) http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE_%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE#mw-head. Помакедонистички идеи и ставови има на: http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/show.dml/1212964 и кога ваквите ќе се намножат, ќе може да правиме муабет.
  Бугарското царство е уништено од Византија, не сме толку арогантни да ги мешаме Македонците.
  И, не мислиш ли дека со листата на владетелите е исто провокација? Македонската државност нема континуитет (што не значи дека нема континуитет на постоење на народот), па со тоа ни листа на такви владетели какви што бараш. Неспорно е дека Бугарија постоела како држава многу векови и дека речиси стотина години пред Македонија е формирана современа Бугарија, што секако ви дава предност. Но, неспорно е исто така дека сега постои! И Македонија, и македонскиот јазик и македонската нација! Само со прифаќање на овој факт можен е понатамошен дијалог - а за историјата, ќе се отвори пред нашите очи само ако ги држиме отворени.
  Поздрав!

  ReplyDelete
 5. Имаш право за лицемерието, но аз не следвам официалната линия на моята държава, в другия коментар отбелязах, че не знам македонски език. И като питам има ли ги тези думи в него, които българските учени твърдят, че са с прабългарски произход, то това не е, за да отричам македонския език. Вярно, както вече писах :), употребата на "j" не ми харесва особено, но вашият език си следва своя логика и развитие и личното ми мнение ще си го запазя за себе си :).
  Разбирам, че държавата е млада и като тийнейджър силно и емоционално се бори да извоюва
  своя авторитет и признание. Това вероятно е и причината, всеки опит за разговор да се приема по-скоро като отричане или провокация. Според мен най-лошото е, че на чисто човешко ниво това кара взаимното уважение да остане на заден план и трябва да призная, че ми е омръзнало да чета обиди между македонци и българи в интернет, но за съжаление, това едва ли ще утихне скоро.
  Ще прочета статията за Самуил и ще престана да досаждам тук :)! Всичко добро!

  ReplyDelete
 6. Многу ми е жал Николай затоа што си сосема во право! Поучена од искуствата и ниските расправии по другите македонски блогови и форуми се плашев да не навлезам и јас во такво нешто. Искрено, порано имав пријатели од Бугарија - сега немам, порано одев на одмор во Грција - сега не сакам да слушнам за неа. Жално е што прави политиката со меѓучовечките односи.
  Инаку, некои од тие зборови ги има во македонскиот. Конкретно - за убав ние и не употребуваме друг збор. Коренот на красив - го има само во форма на суперлатив - прекрасен, или како украсен и сл. Дом, домување, домаќин, домашен итн - се употребуваат, а куќа е само градбата...
  Зборовите: планина, лош, грб, пита, корав - се во редовна употреба, а обич - не се употребува, додека дирја првпат го слушам...
  Поздрав, и прости ако бев премногу нечовечна во меѓучовечките односи :)

  ReplyDelete
 7. И аз моля за прошка, ако съм прозвучал грубо в коментарите си!
  Иска ми се на изпроводяк да отправя още едно музикално поздравче:
  http://www.youtube.com/watch?v=coL6_C9JdFY&hd=1
  Със здраве, Билјана! :)

  ReplyDelete
 8. Joke: Bulgarian tourist arives at Bulgarian-macedonian border. Macedonian customs officer asks: " Ocupation?" Bulgarian tourist answers: "No, just visiting!".
  P.S. Sorry for my "imperialistic" expression.

  ReplyDelete
 9. Во „Пиреј“ П.М. Андреевски вели: „Стравот е страшен само ако му се плашиш“. Не ќе е на арно штом и вицовите ни се исплашени од нашиот страв...
  П.С. Вицот и да сакаше не ќе можеше да го интерпретираш на друг јазик, зашто ќе ја изгубеше смислата... така што, нема проблем.

  ReplyDelete