22.3.10

За мермерната плоча од Авганистан

Пренесено од постар блог:

Цивилизираниот човек би требало да биде во постојана потрага по вистината!
Но, на Европа и на светот, очигледно е дека таа не им е потребна.
Каква корист имаат сите тие од поддржување и промовирање на историја која е очигледно искривена? Многу ли ќе бидеме „големи“ ние Македонците, ако го признаат фактот дека Александар Македонски бил Македонец и тоа предок на денешните Македонци (оние што упорно ги викаат Словени или евентуално Славо-македонци - имено НАС)?
Сите внатрешни „експерти“ им се изнасмеаја и изнаругаа на Тентов и Бошевски за нивниот обид да го преведат средниот текст на „Каменот од Розета“ врз основа на денешниот македонски јазик. Со недоверба и потсмев ги отфрлаат нивните тези дека тие два јазика имаат допирни точки (па дури дека тој јазик е протојазик на денешниот македонски).
Но...
Во истото време додека Клеопатра владее во Египет, на Далечниот Исток останува да владее династијата на Селевк.
Од Клеопатра е останат „Каменот од Розета“,
а од династијата на Селевките на 2. април 2009 година е пронајдена мермерна плоча со слика на Александар и неговата фаланга, како и текст на „бактриски јазик“ под кој има и текст на грчки (слично како на Каменот од Розета).
Еве ја во оригинал веста:

London, April 2 (ANI): Archaeological excavations in the ancient region of Baktria in Afghanistan have revealed a unique marble slab with the image of Alexander the Great and a passage of an inscription.
The slab represents an ancient king on a horse heading Macedonian cavalry and Macedonian phalanx at the background.
An inscription written in an ancient language different from ancient Greek or ancient Egyptian languages, on which were written a large part of the stone inscriptions at the time of Alexander, is placed from the right of the military arena.
According to other assumptions, the words of Alexander of Macedonia are written in baktriyan language protolanguage of today’s Bulgarians.
According to archaeologists from the museum in the town of Balh, the baktriyan language is a language, which had been spoken by the soldiers of Alexander of Macedonia, which had unified languages and dialects in his multinational army.
Found fragments of ancient Greek inscription at the same site, suggest a possible parallel text. (ANI)

(Инспирирано од Македон)

Уште поглупо делува објаснувањето дека тој јазик (бактрискиот) е протобугарски јазик??????????????????????????????????? Баш сакам да ми објаснат на кој бугарски мислат (на туркскиот - старобугарскиот, или на оној што го зеле во 9. век од староседелците што ги окупирале на Балканот - македонскиот?)

1 comment:

  1. Да ја оставиме настрана сета лудост на веста, еве малку ментална гимнастика:

    Ако Македонците се Бугари (како што постојано тврдат бугарските историчари), а Бугарите се Турци (што демек е историски факт), а Турците се Македонци (според оваа вест тука), испаѓа дека Македонците се... Македонци?!

    Ај кажи дека нема логика :-)

    М = Б = Т = М

    ReplyDelete