12.1.10

Камо Македонија да беше како Вевчани

Нема поинтересно место и поинтересен случај од македонската гордост - селото Вевчани. Тоа е село (во минатото поголемо од Струга) каде жителите успеале целосно да си го задржат својот идентитет со чувањето на верата и старите обичаи.
Ни, турско, ни српско, ни бугарско, ни југословенско - никој, ништо не им можел. Најголемиот доказ за непокор и чување на своето Вевчанци го покажале во 1987 г. кога тогашната комунистичка власт сакала да ги каптира изворите, под изговор дека носи вода во соседното село, Октиси, а всушност, сакала да влече вода за елитната викенд-населба Елен Камен, каде што имаа вили тогашните челници на комунистичката власт. На тоа се спротиставиле Вевчанци со барикади и не дозволиле да се постават цевките. Немирите го достигнале својот врв на 7 август 1987 г., кога интервенирале специјални полициски сили и за првпат во тогашна Југославија биле употребени ,, електрични пендреци“.
Тогаш Вевчани прогласува своја држава, прави свој пасош и свои пари!!!
Сега тие се употребуваат за промоција и реклама, но тогаш си го кажале своето.


За потеклото на жителите се тврди дека се чисти словени од племето Брсјаци, но според задржаните пагански обичаи, симболи и сл. мислам дека таквото тврдење е глупост. Во близина на селото се наоѓа античка населба Селиште, а и називот Вевчани значи исто (Селиште). Но, на крајот, тоа воопшто не е важно. Важно е што сега Вевчанци се закон!

За повеќе информации, прочитајте од: официјалната страница, сајтови, блогови, Вики...


Утре таму се случува најголемата фешта... Вевчанскиот карневал... Ајде да одиме...

5 comments:

 1. А Вевчански извори?? Тоа не е убавина на Македонија, убавина на селото Вевчани??
  - Е, е...

  ReplyDelete
 2. Дефинитивно, најубавото нешто, ама ова беше во пресрет на карневалот, па затоа...

  ReplyDelete
 3. Ај, може во некоја друга прилика... поздрав павле

  ReplyDelete
 4. Sto e najubavo???????????
  Zosto falat komentari????

  ReplyDelete
 5. Не знам, јас не сум бришела, жими се.

  ReplyDelete