14.2.10

14 февруари - Валентин

Св. Валентин го слават католиците, но последниве години е многу популарен и кај нас. Иако имаме премногу наши, изворни празници, очигледно нешто вакво ни недостигало, па моравме да си го позајмиме. Празникот е особено популарен меѓу младите кои секоја година го модифицираат и додаваат нови финти. Освен разни подарочиња во вид на срца и мечиња, многу ми се интересни училишните пораки. За време на часовите низ училниците поминува едно дете со кутија во која се ставаат љубовни пораки (обично анонимни). Откако ќе се соберат сите, пораките се читаат на разглас (таму каде што има) или им се предаваат на тие на кои им се наменети. Нормално дека таа која ќе прими најмногу пораки, е најголемата ѕвезда (а богами и шмизла) на која и завидуваат сите останати девојчиња.
На Валентин се е дозволено што се однесува до љубовта, па многумина собираат храброст и си ја изразуваат својата љубов. Особено зашто кај нас често се спојуваат двата празника, па убаво налеани со вино полесно оди и изразувањето на љубовта.
Инаку, легендата вели дека Свети Валентин живеел во Рим за време на императорот Клаудиј Втори, кој започнал и водел многу војни, но имал тешкотија при соберањето војници. Вината за тоа ја нашол во брачниот и љубовниот живот на потенцијалните борци и затоа забранил склучување веридби и бракови.
Валентин, кој бил свештеник, и покрај строгата забрана ги венчавал вљубените. Поради тоа бил уапсен, мачен и убиен токму на 14 февруари 269 година од нашата ера. Два века подоцна е прогласен за светец.

1 comment: